Kognitiv terapi

Hvad er kognitiv terapi?

Den kognitive terapi er en af de mest udbredte og bedst dokumenterede terapiformer. Den er centreret omkring klientens tænkning og bruges i mange sammenhænge og ved mange psykiske problematikker.

Terapien er aktiv og med stor klientdeltagelse, og det terapeutiske arbejde består bl.a. i at realitetsteste antagelser og evaluere tankemønstre.

Holder min antagelse (hvis jeg fx forestiller mig, at andre ikke kan lide mig)? Hvad er argumenter for og imod? Man taler om at indhente evidens – altså beviser for – at ens tænkning er realistisk.

Med en mere realistisk vurdering af virkeligheden, hvad end det handler om noget, du er vred over, bange for eller ked af, vil du være i stand til bedre at afstemme dine handlinger, så de bliver underbyggende og hensigtsmæssige for din livsføring.

Den kognitive metode bygger på den kognitive model, hvor menneskets tanker, følelser, kropslige fornemmelser og handlinger påvirker hinanden indbyrdes. I min psykologpraksis anvendes den kognitive terapi særligt ved angsttilstande, depression, stressproblematikker, ensomhedsfølelse og lavt selvværd.

Hvordan praktiserer jeg kognitiv terapi?

Samarbejdet mellem klient og psykolog er vægtet højt i den kognitive terapi, og også i min måde at yde terapi på. Jeg kan godt lide at anskue det som et fælles projekt, hvor jeg med min erfaring og teoretiske viden kan stille de vigtige spørgsmål, og hvor du besidder den specifikke viden om din situation og de ting, du tumler med i livet. Der er således ikke en stringent form eller skabelon, vi følger. I stedet lytter jeg til dig og vi sorterer sammen i, hvad der fylder mest og hvordan vi kan arbejde sammen om at skabe de ændringer, du ønsker.

Når man søger psykologhjælp og starter i terapi er det et stort og modigt skridt, som kan have været længe undervejs. Det er meget almindeligt, at man ikke ved helt præcist, hvad ens mistrivsel handler om. Om man har angst, føler sig trist, stresset, ensom eller ikke rigtigt kan finde mening i livet, på arbejdet eller i parforholdet. Symptomerne er mange og diffuse, og det er helt i orden at tale med en psykolog, selv om man ikke kender alle årsagerne, svarene og løsningerne. Det er jo netop det, man skal bruge en psykolog til.

Jeg anvender også andre terapeutiske grene i min praksis, bl.a. Acceptance and Commitment terapi og Emotionsfokuseret terapi