Fokus på følelser
Det er vores følelser der signalerer til os, hvordan vi har det i en given situation, og hvad vi har behov for. Mange af os har imidlertid lært at holde vores følelser tilbage eller kun give udtryk for dem på særlige måder eller i bestemte situationer. Fx kender de fleste det med, at vi kan slappe af og være os selv med visse mennesker og ikke med andre.
I den emotionsfokuserede terapi arbejder man terapeutisk med at tillade og skabe plads til alle følelser, også de sommetider forbudte følelser, som fx. vrede, jalousi og tristhed. Det kan for nogen være svært at rumme og give udtryk for disse følelser og det kan føre til mistrivsel og meningsløshed.
Følelser i parforhold og nære relationer
Mange oplever ofte, at de mennesker, der står os allernærmest er dem, der får lov til at se vores “sande jeg” – eller de med andre ord mindre flatterende sider af os. Måske opfører vi os kritisk, småligt, hidsigt eller afvisende overfor vores partner eller nærtstående, når vi mest af alt ønsker at føle os tæt forbundne og trygge. Selvom det kan lyde selvmodsigende, er det faktisk ikke så underligt ifølge Sue Johnson, canadisk professor og forsker i tilknytning og parforhold. Hun er ophavsdame til EFT (emotionsfokuseret parterapi), som jeg også praktiserer. Her anskues relationen som en evolutionær tilknytning, hvor det rent faktisk handler om liv eller død. Sådan føles det måske også sommetider når vi gennemlever en konflikt. Igennem terapeutiske samtaler lærer parret – eller familiemedlemmerne – at drage omsorg for hinanden og forstå, hvad der i virkeligheden er på spil, når vi reagerer med fx vrede eller kølig tilbagetrækning i konflikter.