Angst

Hvad er angst?

Angst er en følelse, vi har brug for at kunne mærke meget tydeligt. Derfor er de fysiske symptomer ofte ret overvældende og ubehagelige. Det kan fx være anspændthed, fugtige hænder, koldsved, hjertebanken, opkastningsfornemmelse, svimmelhed mm. Angsten er til for at beskytte os mod farer og få os til at undgå risikofyldte situationer. Evolutionært gør den os i stand til at flygte, kæmpe eller “fryse”, hvis vores liv er på spil. Angsten er altså en helt naturlig del af at være menneske, og uden den ville vi nok ikke leve så længe.

I et moderne menneskeliv er vi heldigvis uhyre sjældent truet på livet, men angsten er alligevel med os og kan fylde utroligt meget og være begrænsende for vores livsudfoldelse. Hvorfor den opstår for nogen og ikke for andre er en kombination af oplevelser, opvækstforhold og medfødt temperament (genetik). Derudover kan en periode med stress være med til at udløse angst. Hvad man så lige bliver angst for, kan egentlig være ret tilfældigt. Har man fx en gang oplevet at få et angstanfald på en bustur, kan man blive bange for at køre med bussen igen (angsten for angsten).

Oplever du angst eller indre uro og ubehag?

Jeg kan hjælpe dig. Book tid til en uforpligtende samtale.

Hvordan behandler man angst?

For at kunne behandle angst effektivt er det essentielt at forstå den så godt som muligt. At lære sin angst at kende, populært sagt. Hvornår optræder den? Hvad er jeg allermest bange for? Hvad sker der, hvis det værste sker? Hvordan føles det i kroppen, når jeg oplever angst? For bedre at kunne forstå angst, skal vi turde opholde os lidt ved den og sommetider arbejder vi også terapeutisk med at konfrontere angsten i adfærds- eller tankeeksperimenter (eksponering). Det kan være svært, da angsten er ubehagelig, og de fleste egentlig gerne bare vil have den til at gå væk. Jeg er derfor meget opmærksom på, at det foregår i dit tempo. Det er vigtigt for mig, at dine grænser ikke overskrides.

Sommetider kan det være nødvendigt at kombinere samtaleterapi med medicin i en periode, hvis angsten er meget invaliderende. Det er naturligvis noget, du skal aftale med din læge.

Mange oplever, at det er en enorm lettelse at få et sprog for angsten og at få lov til at dele den med nogen. Det kan være angstreducerende i sig selv.

Fobier

Angsten opstår i specifikke situationer eller er genstandsafhængig. Fx kan man være bange for edderkopper eller for at køre i elevator (flyskræk, højdeskræk, vandskræk og klaustrofobi er eksempler herpå).

Socialangst

Angsten er koblet til en oplevelse af at blive udsat for andres kritiske blik og negative vurdering. Man kan være angst for at tale eller spise foran andre. Måske ryster man på hænderne eller kommer til at svede/rødme.

Generaliseret angst

Denne form for angst kaldes også bekymringstendens og er mere omfattende og vedvarende, men ofte også mindre intens end de andre angstformer. Man er bange for, at noget skal gå galt, at virksomheden skal gå fallit, at man dumper en eksamen, at man bliver fyret og ikke kan finde et nyt job. Grublerier er et af kernesymptomerne ved denne angstform.

Panikangst

Angsten kommer til udtryk som deciderede angstanfald, hvor kropslige fornemmelser oversættes som tegn på akut fare. Det kan føles, som om man er pakket ind i vat og befinder sig i sin egen lille boble. Måske hyperventilerer man, eller det sitrer i hænder og fødder.

Agorafobi

Angsten er koblet til det offentlige rum. Man kan fx være bange for at gå i biografen, tage i supermarkedet eller for at køre med bussen. Typisk er man bange for at angsten skal opstå (og at andre kan se det). Derfor er der ofte en sammenhæng mellem agorafobi, panikangst og socialangst.

Helbredsangst

Ved denne angstform har man et øget fokus på kropslige signaler og disse opleves som tegn på at man er alvorligt syg. Måske kan et maveonde udløse en frygt for tarmkræft eller spændinger i hovedet kan udløse tanker om, at man er ved at få en hjerneblødning.